ciasta | przetwory | warzywne | zupy
Ciasto z cukinii
Wariant ciasta z dynią. Zmodyfikowany przepis ze strony https://beszamel.se.pl/ciasta-z-orzechami/niedzielne-ciasto-z-cukinii,7928/
Składniki: 2 szklanki startej cukinii (około 400g) + 2 szklanki mąki i karobu (2 łyżki karobu; reszta mąka) + 2 jajka + 0,5 szklanki oleju + 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu (lub trochę więcej) + 1 łyżeczka cynamonu + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody + rodzynki, orzechy włoskie i ziemne wg uznania
Przygotowanie: Cukinię obieram, usuwam nasiona potem ścieram na tarce a wodę odlewam (ze dwa razy trzeba cukinii żeby po odlaniu wody wyszło 400g.) Startą cukinię mieszam z mąką i karobem. Jajka, olej i cukier mieszam intensywnie. Wlewam do cukinii z mąką. Dodaję proszek, sodę i bakalie. Tortownicę wykładam papierem. Piekę w 220C przez 60 min.
Ciasto z dyni
Składniki: 400g drobno startej dyni + 240g mąki tortowej/orkiszowej + 3--4 łyżki oleju + 3--4 jajka + 1 łyżeczka sody oczyszczonej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1 łyżeczka cynamonu + 1 łyżeczka imbiru + 50--60g cukru (ja robię bez cukru) + bakalie wg uznania (suszone owoce + orzechy)
Przygotowanie: wszystko powyższe wymieszać. Jeżeli za suche to dodać wody/mleka/mleka kokosowego (co kto lubi). Przełożyć do tortownicy (ja wykładam papierem do pieczenia) Z góry zakładam folię żeby się nie spaliło ale to już wg/uznania i umiejętności. Piec w 180C 60min Można posypać czymś (ja sypię wiórkami) albo jakąś polewę zrobić.
Ciasto karobowe
Składniki (na jedną keksówkę 20x11cm): 1/2 szklanki i dwie łyżki (160g) mąki pszennej + 1/3 szklanki karobu (50g) + 1 duży banan + 1/4 szklanki brązowego cukru (albo 40g ksylitolu) + 1/2 szklanki oleju (80g) + 1/3 szklanki mleka roślinnego (ja lałem tyle mleka/wody żeby ciasto miało właściwą konsystencję) + szklanka orzechów włoskich + 1/2 szklanki żurawiny + łyżeczka proszku do pieczenia + łyżeczka sody.
Przygotowanie: zmieszać wszystko za wyjątkiem żurawin/orzechów, a banana zmienić na miazgę uprzednio. Dodać żurawiny i orzechy od masy. Zamieszać. Piec przez 30--35 minut w 180C (ja tam zawsze piekę na papierze, bo nie chce mi się myć formy:-)
Marchew po koreańsku
Sałatka nazywa się koreańska, bo wymyślili ją Koreańczycy ale tacy co wcześniej wyemigrowali do Rosji i skończyli w Uzbekistanie. Jak się wpisze do google Морковь по-корейски to przepisów będzie multum (po rosyjsku) łącznie z filmami instruktażowymi. Ja znalazłem po polsku na stronie przepisy-julii.pl:
Składniki: Marchew -- 0,5kg + 1 cebula + 50g oleju + 4 ząbki czosnku + 1 łyżeczka kolendry mielonej + 0,5 łyżeczki soli + 1 łyżka cukru + 2--3 łyżki octu 3%
Marchew trzeba obrać i zetrzeć na tarce w długie słupki. UWAGA: stosowną tarkę można na Allegro kupić (wpisać tarka/szatkownica słupki). Ja kupiłem prosty model firmy Julienne (numer ASIN: B01LZWFKP0; dostępny na Allegro) krojący na 2mm słupki i się sprawdza, jedyna uwaga to taka, że nie całą marchew da się pociąć no i trzeba uważać na palce. Być może droższe modele byłyby jeszcze lepsze.
Przygotowanie: pokroić robno cebulę i smażyć na oleju do lekkiego zbrązowienia. Cebulę wyrzucić do marchewki. Dodać do octu cukier, sól, przyprawy i zalać marchewkę. Dodać sprasowany czosnek i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
UWAGA: są przepisy na SK z pieprzem i papryką ale ja dodaję tylko kolendrę.
Jarmuż z czosnkiem
Składniki: Pęczek jarmużu (lub więcej nie ma to znaczenia) + 3--4 ząbki czosnku + 1--2 łyżki octu winnego/jabłkowego itp + 3--4 suszone pomidory + pieprz i olej do smażenia
Przygotowanie: jarmuż umyć, wywalić grube części liści. Czosnek posiekać wrzucić na rozgrzany olej, podsmażyć. Dodać jarmuż, ocet. Smażyć do miękkości, ewentualnie dodając wodę. W czasie smażenia dodają cienko pokrojone pomidory. Na koniec posypuję pieprzem do smaku.
Szpinak z czosnkiem
W skrócie: tak jak jarmuż z czosnkiem tylko bez octu
Zakwas z buraków
Składniki: 1 kg buraków 1/2 główki czosnku przekrojonej w poprzek 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 25 ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli około 1,5 l wody
Buraki ścieram na tarce Julienne (numer ASIN: B01LZWFKP0; dostępny na Allegro) w długie słupki. Kisną tydzień. Zakwas zlewam buraki zaś nie wyrzucam tylko smażę na oleju i mam warzywa do obiadu przez parę dni
Dżem z cukinii
Na podstawie https://beszamel.se.pl/przetwory-z-warzyw/dzem-z-cukinii-i-cytryn-sprawdzony-przepis,17887/
Składniki: 2,5 kg cukinii + 500 g cukru + 2 cytryny + 2 torebki galaretki cytrynowej
Cukinię obrać, pokroić i gotować aż będzie wystarczająco miękka, dodać cukier, cytrynę i galaretki. Pogotować jeszcze trochę (wg przepisu z beszamel.se.pl 40 minut) a potem do słoików. Ja to jeszcze dla pewności pasteryzuję
Dżem z pigwy
Wzorowany na przepisie: https://www.werandacountry.pl/lubie-gotowac/naturalnie-dobre/ketchup-z-cukinii-konfitura-z-czerwonej-cebuli-i-dzem-z-pigwy-5-przepisow-z-ksiazki-przetwory-z-pomyslem
Składniki: 1 kg pigwy + 450 g cukru/ksylitolu + sok z cytryny lub cytrynę + 1⁄2 szklanki wody lub soku z pigwy + 1/2 galaretki cytrynowej
Pigwy obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój bo inaczej nie zmiksują się w blenderze. Nawet z pokrojonymi jest ciężko bez dolania 1/2 szklanki wody (lub soku z pigwy dla purystów). Ja zblendowałem 3/4 pigwy a resztę dosypałem dla poprawienia konsystencji na bardziej stałą. Zblendowaną pigwę gotuj aż zmięknie, dodaj sok/cytrynę, 1/2 galaterki. Zapasteryzowałem dla pewności po wlaniu do słoików.
Ogórki z curry
Składniki: 2,5 kg ogórków + ocet 10% 1.5 szklanki + cukier/ksylitol 1.5 szklanki + woda 3--4 szklanki + koperek (2 łyżeczki) + pieprz ziarna (2 łyżeczki) + papryka słodka 1 łyżeczka + papryka ostra 1 łyżeczka + gorczyca (2 łyżeczki) + curry (3 łyżeczki) + cebula (3 sztuki)
Przygotowanie: Ogórki pokroić na ćwiartki, dodać sól (2 łyżki) -- wymieszać. Odstawić na 3 godz. Zalewa: ocet, wodę i cukier zagotować i ostudzić. Do zimnej zalewy dodać koperek, pieprz, papryki, gorczycę i curry. Ogórki odcisnąć. Ogórki + (pokrojoną) cebulę poukładać ciasno w słoikach. Zalać zalewą i zapasteryzować.
Cukinia z curry
Składniki: 2,5 kg cukini (takiej małej wielkości ogórków najlepiej) + 7 szklanek wody czyli 1400 ml + 1,5 szklanki octu 10% (300 ml) + 2 szklanki cukru (400 ml) + 1 łyżka curry + 2 cebule (pocięte w plastry) + gorczyca, pieprz i ziele angielskie + 1,5 łyżki soli
Cukinię i (pokrojoną) cebulę poukładać ciasno w słoikach. Dodać przyprawy i zalać zalewą lub dodać przyprawy do zalewy i zalać do słoików. Zapasteryzować.
Buraki na zimę
https://aniagotuje.pl/przepis/buraczki-na-zime
Składniki: 3 kg buraków + niecałe pół szklanki cukru (około 115 g) + niecałe pół szklanki octu spirytusowego 10% + 1 łyżka soli kamiennej (około 20 g)
Całe buraki umyć pod zimą, bieżącą wodą i ugotować. Obierać ze skórki i zetrzeć na tarce. Dodać ocet/cukier/sól. Ocet o ja dodaję wg smaku (czyli mniej), a cukru nie dodaję wcale lub mało. Pasteryzować 20 minut.
Zupa cebulowa
Składniki (orientacyjnie): ok. 1 kg cebuli + 1,5 l bulionu warzywnego + 1--2 łyżki bazylii + 1--2 łyżki oregano + 1 kartonik/puszka pomidorów krojonych/całych 300g + 1 łyżka sambal oelek + 3 liście laurowe + 6 ziaren ziela angielskiego + pieprz i sól + 1 ząbek czosnku + olej (do smażenia cebuli)
Przygotowanie: obieramy/kroimy cebulę i wraz z oregano, bazylią i solą, szklimy na niewielkiej ilości oleju. Zeszkloną cebulę zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dorzucamy pomidory, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut (cebula musi być miękka). Dorzucamy sambal oelek, oraz wyciskamy ząbek czosnku i doprawiamy.
Zupa krem z dyni
Składniki 1,5--2kg dyni + kilka ziemniaków + 2 marchewki + 3 ząbki czosnku + 2 cebule + sól, pieprz, pieprz ziołowy + 1--2 łyżeczki imbiru w proszku + 1/2 łyżeczki kurkumy + 2 liście laurowe + 3 ziela angielskie
Czosnek i cebulę szklimy na oleju. Do garnka wrzucamy dynię, marchewkę i ziemniaki. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym tak, aby zakryła warzywa. Dodajemy przyprawy. Gotujemy aż składniki będą miękkie (20 min). Wyjmujemy ziele angielskie/liście laurowe i blendujemy. Można podawać z natką pietruszki i/lub z pestkami dyni i/lub słonecznika.
Manouche za'atar
Składniki: 250 ml wody + 7g cukru + 20g świeżych drożdży (albo 5g instant) + 390 g mąki + 1,5 łyżeczki soli + 2 łyżki oliwy (do ciasta) + 40g zataru + 45--50g oliwy (do zataru)
Wodę zmieszać z drożdżami i cukrem odstawić na czas jakiś żeby drożdże ożyły. Wymieszać z mąką, solą i oliwą/wyrobić i odstawić na 1h żeby urosło. Zrobić z tego wałek i pociąć na 6 kawałków. Rozwałkować każdy kawałek cienko. Posmarować zatarem z oliwą. Rozgrzać piekarnik do 250C. Piec teoretycznie 8-10 minut ale jak blade to dłużej...
Pierogi z kapustą i grzybami
Porcja niby na 80 pierogów albo 50 (w nawiasach)
Składniki (ciasto): 640g (400g) wody + 375 ml (230g) gorącej wody + 2 łyżki masła + łyżeczka soli
Składniki (farsz): 800g (500g) kapusty kiszonej + 60g (40g) suszonych grzybów + 2 średnie cebule (300g/200g) + 7 łyżek oleju (4 łyżki) + przyprawy i zioła: łyżeczka cukru, 3 małe liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka pieprzu
Suszone grzyby namoczyć 12h przed użyciem. Odsączyć drobno posiekać. Cebulę posiekać i podsmażyć (10 minut) na oleju, dodać grzyby. Kapustę odcisnąć, przepłukać zimną wodą i znowu odcisnąć. Posiekać. Zalać 1,5 szklanki wody (z moczenia grzybów), dodać przyprawy. Gotować 60 minut. Dodać grzyby i cebulę. Ciasto: mąkę zmieszać z wodą + 1 łyżeczkę soli + masło. Wyrobić ręcznie lub w mikserze. Odłożyć na 30 minut. Ciasto rozwałkowywać, wykrawać kółka szklanką, wkładać farsz. Wyjmować z wrzątku po 4 minutach od wypłynięcia. Polać lekko olejem żeby się nie przykleiły do talerza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz